Propenda

Door: Vit Sm
Bron: be.news-together.com
22 februari 2019 11:27

Propenda is een zoekmachine voor vastgoedadvertenties. Op 18 september 2015 werd het eerste concept voor de website gestart met behulp van Tenlex Power LP en Online Solutions Group. Het is een voorbeeld van een metazoekmachine, waarbij resultaten van verschillende zoekmachines met elkaar gecombineerd worden. Data van vastgoedmakelaars, -beheerders en -verkopers worden gebundeld en vervolgens gepresenteerd in de zoekmachine van Propenda. Propenda is sinds 2019 beschikbaar in drie verschillende talen en ook operatief in drie landen: België, Nederland en Duitsland. Daarnaast is in 2019 het aparte bedrijf Propenda OÜ opgericht in een E-residency.

Functionaliteit

Gebruikers van Propenda kunnen op zoek gaan naar een pand om te kopen of huren, maar kunnen de website ook gebruiken voor de verkoop of verhuur van hun eigen pand. Woningzoekenden kunnen hun zoekopdracht verfijnen door een prijsmarge aan te geven, net als hun gewenste woonplaats en de hoeveelheid slaapkamers en badkamers die ze verkiezen. De zoekmachine toont vervolgens relevante panden, waarbij een deel van de zoekresultaten uit betaalde advertenties bestaat. Gebruikers kunnen favoriete resultaten opslaan in hun account en kunnen zich daarnaast aanmelden voor een mailinglijst, waarbij ze mails ontvangen met relevante vastgoedadvertenties.

Geschiedenis

Propenda werd in 2015 opgericht door Sergej Dergatsjev, waarbij het bedrijf zich enkel richtte op de Belgische vastgoedmarkt. Vanaf 2017 is het bedrijf ook actief in Nederland en Duitsland. In dat jaar startte het bedrijf tevens met een premium advertentiemodel, waarbij betaald kan worden voor een prominente advertentieruimte voor een pand.

Vestigingen

Het hoofdkantoor van Propenda is gevestigd in Tallinn. Er zijn daarnaast meerdere kantoren verspreid door Europa, in steden zoals Brussel, Antwerpen, Amsterdam en München. Het bedrijf heeft geen vestigingen buiten Europa. Sinds 2015 werken er in totaal drie developpers aan de website. In juli 2017 zijn hier twee parttime medewerkers bijgekomen.

Concurrentie

Propenda haalde in 2016 een gemiddelde van 100.000 unieke bezoekers per maand binnen. Dit maakt de website een van de marktleiders op het gebied van vastgoedadvertenties. In 2017 heeft het bedrijf zich uitgebreid door websites voor de Nederlandse en Duitse markt te maken.

Technologie

Propenda maakt gebruikt van Python: een open source programmeertaal die wereldwijd wordt gebruikt. Bekende websites zoals YouTube, Instagram, Spotify en nog vele anderen maken gebruik van deze techniek. Python stelt de website in staat om een onbeperkt aantal bezoekers te ontvangen. Hierbij maakt het niet uit of Propenda dagelijks honderd of honderdduizend bezoekers genereert.

Marketing

Op het gebied van marketing richt Propenda zich niet op offline media. Alleen de nieuwe media wordt aangesproken door het bedrijf, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Google, Facebook en Instagram. Growth hacking is hierbij het middel van de website om meer bezoekers te genereren.

Jouw mening telt !

Meld je aan of registreer je om een reactie te plaatsen!

LEES ARTIEKEL

EU-commissaris: "Facebook lijkt ...

De datagrootmacht van technologiebedrijven doet denken aan de totalitaire tijden van het communisme, de dominantie ...

13 april 2019 09:23

LEES ARTIEKEL

Uber biedt Brussel verkeersdata ...

Technologiebedrijf Uber lanceert zijn stadsplanningstool Uber Movement in Brussel. Die software moet stadsplanners en beleidsmakers ...

11 april 2019 11:25

LEES ARTIEKEL

‘Op dit moment verdienen we niet...

Een atypische techbaas, helemaal anders dan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Zo staat de mediaschuwe Pinterest-CEO Ben ...

10 april 2019 19:16

LEES ARTIEKEL

VR-brillen belachelijk? Vroeg of...

Virtual reality-brillen zijn nog altijd ontzettend duur en dat is een probleem: er zijn immers ...

10 april 2019 08:00